Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Magazín

Hortenzie velkolistá, královna pozdního léta

perex.jpg

Koncem léta, kdy je již řada okrasných dřevin odkvetlá a jen stěží bychom v řadě okrasných zahrad hledali kvetoucí keř, nastává čas pro hortenzii velkolistou (Hydrangea macrophylla).

 

Hortenzie pochází z přímořských oblastí východní Asie, přesněji z Japonska a Číny, odkud byla v 19 stol. introdukována do Evropy. S odkazem na její původ tvoří u nás nedílnou součást i tzv. japonských zahrad. Tento opadavý keř s vejčitými, pilovitými, světle zelenými na podzim do červenohněda se zbarvujícími a až 20 cm dlouhými listy, vysoký 0,5 – 2 m a široký až 2,5 m, však najde uplatnění téměř ve všech druzích výsadeb parkového typu. V soukromých zahradách i ve veřejné zeleni. Hojně se vysazuje jako osamocená solitera v trávníku či v menších stejnorodých skupinách, vhodná je i jako předsadba před vyšší dřeviny. S úspěchem ji můžeme použít i k vytvoření nižšího, volně rostoucího živého plotu.

hydrangea_macrophylla_10.jpg
Hortenzie v tzv. japonské zahradě
 
hydrangea_macrophylla_11.jpg
Stejnorodá skupina odrůd 'Soeur Therese' bílá, 'Blau Meise' modrá a růžová 'Geofrey Chadbund'
 

Hortenzie se pěstuje hlavně pro svá velká a nápadná květenství, která jsou ozdobou zahrad od konce července, celý srpen a některé druhy můžeme spatřit v plné kráse i koncem září. Ta můžeme rozdělit do dvou základních druhů. Velká vypouklá kulovitá květenství tvořená sterilními květy a o něco méně nápadná, leč půvabnější plochá krajková květenství, jejíž uprostřed umístěné plodné květy jsou lemovány jednou nebo více řadami sterilních květů. Barevné nuance se pohybují od bílé přes růžovou, fialovou, modrou až do červené.

hydrangea_macrophylla_hobella_02.jpg
Kulovitá květenství odrůdy 'Hobella'
 
hydrangea_macrophylla_geoffrey_chadbund_01.jpg
Krajkové květenství kultivaru 'Geoffrey Chudbund'
 

Barevnost hortenzií je do jisté míry ovlivněna půdní reakcí, respektive možností přijímat železo. Na kyselých půdách s dostatkem přístupného železa vykvetou modré nebo fialové květy, zatímco na zásaditých nebo neutrálních půdách bude tentýž keř vykvétat růžově či červeně.Někteří zahradníci na zahradách s alkalickou půdou kdysi přidávali ke kořenům hortenzií směs rašeliny a starých hřebíků, aby získali sytě modré květy. Jiní je zase opakovaně zalévali roztokem kamence. V dnešní době se raději spolehneme na znalost šlechtitelů a pokud toužíme po modrých květech, vybereme si na svou zahradu odrůdu hortenzie, jejíž barva květenství není půdní reakcí tolik ovlivněna. Bílé odrůdy nejsou půdní reakcí ovlivněny vůbec.

hydrangea_macrophylla_blaumeise_02.jpg
Kultivar 'Blaumeise' je vyšlechtěn pro modrou barvu květů i v nekyselých půdách
 
hydrangea_macrophylla_soeur_therese_02.jpg
Bílý kultivar 'Soeur Therese' 
 

Hortenziím vyhovuje kyprá, propustná a přiměřeně vlhká půda s bohatým obsahem humusu. Nejlépe se jí daří v polostínu. Pokud však zajistíme dostatek vláhy, na kterou je hortenzie velmi náročná, bude dobře prospívat i na plném slunci. Na nedostatek vláhy reaguje rostlina svěšenými listy, což lze velmi často pozorovat zejména v letních měsících. V tomto případě je nutné dopřát důkladnou zálivku. Při řezu, který provádíme brzy z jara,  musíme mít na paměti, že květní pupeny se vytvořily již koncem léta předchozího roku. Proto odstraňujeme jen mrazem poškozené vrcholky výhonů, které odstřihneme nad nejvyšším dobře vyvinutým očkem. Rovněž odstraníme odkvetlá květenství která zůstala na rostlině přes zimu. Pouze přestárlé výhony můžeme odstranit až u země. Během vegetace hnojíme a zaléváme. Vhodné je také přidávat ke kořenům malou vrstvu čerstvě posekané trávy, která sníží odpařování vody z půdy. Jelikož jsou hortenzie citlivé na mráz, chráníme kořeny před zimou vrstvou slámy, chvojí nebo suchého listí.

Další kultivary a fotografie hortenzií naleznete zde 

  
Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  

Hortenzii před zimou opadají listy?

nepřihlášený 10.11.2015 19:27Reagovat na příspěvek

Ano, hortenzie velkolistá je opadavý keř.

Petr (37) 10.11.2015 20:42Reagovat na příspěvek

Pane Petře, děkuji za informaci o Hortenzii.

nepřihlášený 11.11.2015 09:49Reagovat na příspěvek

Schnutí

Prosím o radu, proč zasychají letošní nové listy na keři hortenzie, keře byly loni sestřihnuty a zalévám je hnojivem?

nepřihlášený 3.5.2016 12:37Reagovat na příspěvek

Schnutí

Nedavno po ranu dost mrzlo. Je mozne, ze mlade listy poskodil mraz. U hortenzie by to bylo pravdepodobne. P

Petr (37) 3.5.2016 14:24Reagovat na příspěvek

Schnutí

Děkuji za info. U nás 2dny byl dvoustupňový mrazík. Takže to je varování. Zd.

nepřihlášený 5.5.2016 12:28Reagovat na příspěvek

Hobella

Stonky nesoucí veliké krásné květy se po přívalovém intenzivním dešti ohnuly ke trávníku. Bohaté květenství je plné vody. Stonky se vzpřímí ? Zdravím.

nepřihlášený 27.7.2016 16:57Reagovat na příspěvek

Hobella

Ja myslím, že bude stačit stonek s květenstvím otřepat od kapek a stonky se časem narovnají. Pokud ovšem nejsou zlomené. P

nepřihlášený 29.7.2016 18:36Reagovat na příspěvek

Hobella

Díky,stonky se po otřepání částečně napřímily,květy jsou veliké a těžké a stonkky zatím slabé. Keř dokola obkládám posekanou trávou.Po odkvetení, přidám vydatně zeminu.Keře jsou krásné. pěstování je náročné.Zdraví Zd.

nepřihlášený 2.8.2016 10:34Reagovat na příspěvek

Prosím o informaci: Mohou hraboši poškodit kořeny hortenzií? Jak se bránit? Děkuji. Z.B.

nepřihlášený 1.5.2017 09:49Reagovat na příspěvek

Hraboš může poškodit kořeny, i z toho důvodu, že hortenzie mělce koření. Poškození kořenů se zejména v horkých dnech projeví vadnutím rostlin. Velké listy mají velký odpar vody a poškozené kořeny nestačí rostlinu zásobovat vodou. Tady pomůže likvidace hraboše (odchyt, jed). Případně rostlinu přesadit.

Petr (37) 25.8.2017 10:58Reagovat na příspěvek

Jine kvetenstvi

Dobry den, chtela bych se zeptat na zvlastni kvetenstvi hortenzie. Na kvetu ma jen par klasickych kvitku a zbytek pupenu vykvetl tak nejak zvlastne, do takovych kvitecku. Klidne vam zaslu i fotku. Zajimalo by me co je spatne..? Dekuji

nepřihlášený 21.8.2017 08:48Reagovat na příspěvek

Jine kvetenstvi

Možná se jedná o krajková květenství, viz foto v článku, kde část květů vypadá jako zakrnělá poupátka. Zkuste sem po přihlášení nahrát obrázek.

Petr (37) 25.8.2017 10:47Reagovat na příspěvek

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Monarda didyma
Monarda didyma

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2024 zelen.cz