Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Magazín

Broušení řetězu motorové pily

perex.jpg

Stále cenově dostupnější motorové pily patří v dnešní době k již běžnému vybavení pro údržbu zahrad a zeleně, kácení a prořezávání dřevin i k přípravě palivového dřeva. Mnoho uživatelů řetězové pily však neví jak na své pile řetěz nabrousit.

Správně naostřený řetěz je základním předpokladem pro úspěšnou práci s řetězovou pilou. Ani silná a výkonná profesionální pila nám s tupým řetězem nebude řezat, práce s ní nebude efektivní, ale naopak nebezpečná. Navíc bude docházet k velkým vibracím, nadměrnému namáhání motoru a opotřebovávání vodící lišty i spojky. Mnoho uživatelů řetězové pily z důvodu neznalosti broušení řeže tupím řetězem, čímž snižuje životnost celé pily. Tupý řetěz poznáme podle toho, že se pila špatně zakusuje do dřeva, musíme na pilu tlačit a odpadávají malé piliny. Přitom ruční broušení řetězu zvládne každý a nezabere to po nácviku více jak 3 minuty práce. Navíc nemusíme řetěz vozit brousit k odborníkům, čímž ušetříme nejen peníze, ale i čas. Další argument pro ruční ostření je, že v brusírnách používají k broušení brusky s kotoučem, čímž dochází při každém broušení k většímu úbytku řetězu a tím zkracujeme jeho životnost. Někdy při neodborném broušení bruskou dochází i k nadměrnému zahřívání zubu, což má za následek jeho měknutí.

Pomůcky pro broušení Vodítko piníku
Plochý pilník, kulatý pilník, měrka,            Detail vodítka s ryskami značící úhel 30°
kulatý pilník s vodítkem
 
Krabička řetězu Krabička řetězu
Typ řetězu  najdeme na krabičce,           V tabulce vyhledáme informace k broušení
v našem případě 63 PMC
 

Při základním ručním broušení ostříme kulatým pilníkem tzv. hoblovací řezné zuby. V našem případě použijeme pilník o průměru 4 mm a zuby ostříme pod úhlem 30°. Správný průměr pilníku a úhel ostření najdeme na krabičce řetězu, v návodu, nebo se zeptáme přímo prodejce pily. Rozhodně doporučujeme si zakoupit sadu na ruční ostření rovnou při nákupu pily. Při nevhodném rozměru pilníku a úhlu ostření dochází k devastaci řetězu. Pokud nemáme s ostřením žádné zkušenosti, práci nám usnadní vodítko, pomocí kterého snáze udržíme předepsaný úhel ostření. V naprosté většině případů se jedná o úhel 30°. Pilník s vodítkem nasadíme na hoblovací zub, podle rysky na vodítku zkontrolujeme úhel (ryska na vodítku značící úhel 30° musí být rovnoběžná s vodící lištou) a provedeme 2 - 3 dlouhé brusné tahy směrem od sebe celou délkou pilníku.

Zuby řetězu Pilník s vodítkem nasazený na zubu
Řezný zub s ryskou označující úhel 30° a  Pilník s vodítkem s vyznačenou ryskou
vymezující mimimální délku zubu               označující úhel 30° nasazený na zubu
 
Pilník s vodítkem nasazený na zubu Pilník nasazený na zubu
Pilník s vodítkem nasazený na zubu          Samotný kulatý pilník nasazený na zubu
 

Až dostaneme úhel nasazení pilníku do oka, můžeme brousit i bez vodítka. Počet tahů se řídí stupněm ztupení řetězu. Při preventivním ostření postačí 2 dlouhé tahy, při silném ztupení, např. při najetí na hřebík, kámen či do hlíny, můžeme provést i 4 tahy. Velice důležité je provádět u všech zubů na celém řetězu stejný počet tahů, tak se vyhneme nestejnoměrnému úbytku zubů. Nejprve naostříme zuby na jedné straně, brousíme tak vlastně každý druhý řezný zub, a popotahujeme řetěz. Potom pilu otočíme či obejdeme a nabrousíme zuby v druhé řadě. Abysme se vyhnuli opětovnému broušení již naostřeného zubu, počet zubů si předem spočítáme, nebo si první broušený zub označíme fixem, abysme věděli, kde jsme začali brousit. Již nabroušený zub poznáme i tím, že po přejetí bříškem prstu po horní straně zubu směrem dopředu pocítíme v místě ostření mírný otřep.

Tímto jsme provedli základní naostření řetězu, které doporučujeme provádět preventivně ještě před znatelným ztupením. Profesionální těžaři dřeva ostří řetěz při každém druhém až třetím vyjetí nádrže benzínu. Pracují tak se stále dobře naostřeným řetězem a práce jim jde od ruky. Jednou za čas však doporučujeme zadat nabroušení řetězu odborníkům, kteří pomocí speciální kotoučové brusky provedou razantnější naostření řetězu a případně mohou napravit i doporučený úhel ostří řezného zubu. Při každém ostření dochází k mírnému neznatelnému úbytku řezného zubu, řetěz lze používat pouze pokud je řezný zub ještě delší než 4 mm, nebo není zbroušen až k rysce (pokuď je na zubu vyražena), která nám udává minimální velikost zubu a značí i úhel ostření. Opotřebovaný řetěz musíme vyměnit za nový, hrozí totiž nebezpečí úrazu při případném zásahu odlomeného zubu či prasknutí řetězu. Mimo broušení těchto řezných zubů je nutné občas zbrousit i tzv. omezovací zuby. To si popíšeme v dalším článku.

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Držák lišty

Jen bych dodal, že je vhodné při broušení řetězu pilu nějak zabezpečit proti pohybu. Např. ji zaříznout do špalku či kmene. Nebo si pořídit svěráček na lištu, který se zarazí do pařezu a pila je při broušení mnohem stabilnější. Dr.Vostep

nepřihlášený 10.11.2016 15:38Reagovat na příspěvek

Z médií

Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře
14.8.2018 - hobby.cz

Prořezejte stromy, pomozte trvalkám, zasejte kořenovou zeleninu a špenát
23.3.2018 - hobby.cz

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

archiv médií


Anketa

Budete letos svému trávníku provádět vertikutaci?

Ano, je to potřeba
35% 35%
Ne, není to potřeba
33% 33%
Ne, ale asi by mu to prospělo
32% 32%

Celkem hlasovalo 9535 čtenářů.

Uživatelské galerie

Kaktusy
Kaktusy

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Salix alba
Salix alba

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2024 zelen.cz