Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Magazín

Vertikutace trávníku

perex.jpg

Přelom března a dubna je nejlepší období pro provedení tzv. vertikutace, prořezání travního drnu. Tímto zásahem po zimě poškozený trávník nastartujeme na následující sezónu.

Vertikutací se rozumí poněkud razantnější zásah do travního porostu, při kterém se speciálním strojem tzv. vertikutátorem prořízne travní drn. A proč je nutné vertikutaci provádět? V průběhu vegetace se z odumřelých částí rostlin, zbytků sečené trávy, mechů a plevelů mezi jednotlivými rostlinkami trávy tvoří nepropustná organická vrstva. Tato plsť, která může být u neošetřovaných trávníků časem silná i několik cm brání pronikání vody, živin i vzduchu ke kořenům trav. Zároveň zde probíhají hnilobné procesy, plsť je často i hnízdištěm chorob a škůdců trávníku.

Motorový vertikutátor p1100165.jpg
p1150453.jpg p1150457.jpg

Motorové vertikutátory jsou nejvhodnější

Vertikutaci doporučujeme provádět 2x za vegetační období. Hlavní termín je na jaře, přesněji na přelomu března a dubna, kdy trávník ještě nezačal plně růst. Druhý termín je od konce srpna do konce září. Především pak záleží na klimatických podmínkách dané oblasti. Prořezávání trávníku však můžeme provádět podle potřeby i během celého vegetačního období. Při provádění vertikutace by měl být trávník mírně vlhký, zbavený kamenů a bez nežádoucích nerovností, např. krtinců. Pokud je již v období růstu, posečeme ho na výšku 3 - 4 cm. Vlastní vertikutační zásah doporučujeme provádět nejlépe motorovým, případně na menších plochách elektrickým vertikutátorem s válcem osazeným pevnými vertikutačními noži. Můžeme se setkat i s noži upevněnými na válci volně, které pracují na principu odstředivé síly či s válcem osazeným drátky. Tyto stroje jsou vhodné pouze k povrchovému odstranění mechu a organických zbytků, ale nejsou schopny drn proříznout. Hloubku zářezu seřídíme tak, aby nože pronikaly do hloubky 2 - 3 mm. Hlubší řez není žádoucí, neboť poškozuje kořeny trav, nadměrně se tupí vertikutační nože a dochází vyššímu zatěžování motoru.

p1150462.jpg p1150451.jpg

Válec s pevnými prořezávacími noži          Travní drn po přejetí vertikutátorem

Vlastní práce s vertikutátorem spočívá v podélných přejezdech trávníku podobně jako při sečení trávy. Vertikutační válec pracuje podobně jako fréza a nože vyřezávají travní plsť a provzdušňují udusanou horní vrstvu půdy. Nože také přeřezávají travní oddenky, čímž se podporuje odnožování a tím i zmlazování trávníku. Travní plsť nechává vertikutátor ležet za sebou na trávníku, viz naše video na konci článku. Trávník poté shrabeme hráběmi, nebo přejedeme sekačkou s košem, která vyřezanou plsť nasaje do koše. Některé vertikutátory jsou vybaveny sběrným košem, ten ale většinou nefunguje jak má a stejně nás hrabání či sbírání sekačkou nemine. Profesionální vertikutační stroje většinou koš ani nemají, neboť se zaplní již po ujetí několika metrů a obsluha stroje by strávila mnoho času jeho vysypáváním. Sami se budete divit jeké množství travní plstě se vertikutátoru podaří z trávníku vyřezat. Obvykle to bývá až dvojnásobek objemu který z dané plochy vzniká při sečení trávy.

p1150458.jpg p1100178.jpg

Vyřezaná travní plsť                                Travní plsť můžeme hned sbírat sekačkou

p1150466.jpg p1100193.jpg

Vyřezaná plsť shrabaná na hromady         Sbírání vyřezané plstě sekačkou do koše

Po vertikutaci trávník udržujeme ve vlhkém stavu, aby nedošlo k zaschnutí kořínků trav. Rovněž při této příležitosti doporučujeme provést přihnojení trávníku travním hnojivem a dosetí holých míst vhodnou travní směsí.

p1100203.jpg p1100205.jpg

Trávník po vertikutaci přihnojíme               Aplikované travní hnojivo

Video vertikutace strojem Eliet 401

Další články o rostlinách a zeleni naleznete v magazínu.

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Je vhodný vertikutátor např. i z výprodejových akcí v hobby marketech ?

Chtěl bych se zeptat, jestli stejnou službu jako profi vertikutátor splní pro menší zahrádku (cca 500m2) i elektrický vertikutátor např. z výprodejových akcí v hobby marketech, kde stojí cca 3 000 kč - budu ho potřebovat počítám jednou do roka, tak proto ta cena... A na co si případně dát pozor aby vertikutátor měl (myslím např. drátový válec, válec s noži)

nepřihlášený 18.4.2012 14:06Reagovat na příspěvek

Je vhodný vertikutátor např. i z výprodejových akcí v hobby marketech ?

Dobrý den, pro Vaše použití by mohl stačit i elektrický vertikutátor. Rozhodně však doporučuji, aby byl osazen válcem s noži. Drátky trávník neprořežou, pouze vyhrabou zbytky trávy a trochu mechu a to ještě ne moc dobře. Taky jsem slyšel, že se ohýbaj. Ale třeba výrobce Einhel nabízí vertikutátor za tuto cenu s oběma válci, které můžete podle potřeby měnit. Možná bych se poohlédnul i po el. vertikutátorech Stiga VE 32, nebo Bosch. Taky se poptejte, zda lze v případě potřeby zakoupit náhradní prořezávací nože. Stačí když se v půdě občas objeví kamínek a dochází především u techto hobby modelů k většímu opotřebení a rychlejšímu úbytku nožů. J.S.

nepřihlášený 18.4.2012 18:23Reagovat na příspěvek

Je vhodný vertikutátor např. i z výprodejových akcí v hobby marketech ?

Děkuji

nepřihlášený 19.4.2012 14:53Reagovat na příspěvek

Z médií

Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře
14.8.2018 - hobby.cz

Prořezejte stromy, pomozte trvalkám, zasejte kořenovou zeleninu a špenát
23.3.2018 - hobby.cz

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

archiv médií


Anketa

Budete letos svému trávníku provádět vertikutaci?

Ano, je to potřeba
35% 35%
Ne, není to potřeba
32% 32%
Ne, ale asi by mu to prospělo
33% 33%

Celkem hlasovalo 10979 čtenářů.

Uživatelské galerie

Slimáci na pivo
Slimáci na pivo

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Rosa hybr. 'Pussta'
Rosa hybr. 'Pussta'

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2024 zelen.cz