Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Galerie rostlin

Anethum graveolens

český název: kopr vonný

Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens
Anethum graveolens

Anethum graveolens pochází z jižní Evropy. Jako kulturní rostlinu jej znali již ve starověkém Egyptě a Palestině. V antické kuchynibyl velmi oblíbený a přidával se do pokrmů atletům. Ve střední Evropě se kopr vonný pěstuje od 15. století a snadno zde zplaňuje. Dnes se pěstuje nejen na zahrádkách jako zelenina a koření, ale i na větších kulturních plochách pro nať a pro silici používanou v potravinářském a konzervárenském průmyslu. Nejdůležitější součástí silice je karvon, který najdeme i v semenech kmínu. Nejvíce silice je v plodech (4,5 - 6%), nejméně v čerstvých listech (0,5 - 0,9%). Nať má vysoký obsah vitamínu C a provitamínu A. Listy mladých rostlin ochucujeme saláty, pomazánky, nálevy, polévky či omáčky, nebo je konzervujeme v soli, octě, mrazením či sušením. Starší, kvetoucí i odkvetlé rostliny se používají při nakládání různých druhů zeleniny. Mletým koprovým semenem ochucujeme saláty či grilovaná masa.

Kopr vonný je jednoletá rostlina. Dorůstá výšky až 120 cm. Je nenáročný, ale v chudé půdě zůstává nízký. Listy mají duté pochvy, jsou několikrát dělené, složené z nitkovitých úkrojků, hladké a ojíněné. Květy jsou drobné, žluté, v okoličnatém květenství. Plod je oválná dvounažka, silně sploštělá, žebernatá, šedohnědá s křídlatou obrubou. Kopr vyséváme přímo buď do řádků vdálených od sebe 20 - 30 cm, nebo jako mezikulturu. Nať sklízíme asi za 50 dnů po výsevu, když jsou rostliny asi 15 cm vysoké a zatím nevytvořili květenství. Osvědčuje se opakovaný výsev po 14 - 21 dnech až do června, abychom prodloužili sklizeň. Rostliny z pozdějších výsevů rychle vybíhají do květu a tvoří jen chudou nať. Pěstují se odrůdy např.

'Compact' - je kompaktní odrůda určená pro pěstování v truhlících či jiných nádobách. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30 - 40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem. Sklízíme celé rostliny, když dorostou výšky 15 - 20 cm. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teplota překročit 35° C.

'Hanák' je výnosná odrůda s jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je středně vysoká, v plném růstu 80 - 100 cm, středně olistěná s jasně zeleným listem. Konzumní část je list, který se řeže s celou mladou 15 - 20 cm vysokou rostlinou u země. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35° C. Pro nakládání zeleniny, např. okurek se rostliny sbírají až v květu. Vegetační doba je 65 - 75 dní, ze 100 m2 lze sklidit 100 - 140 kg zelené hmoty. Má výhodný poměr listů k celkové hmotě rostliny.

'Mamut' je velmi vzrůstná odrůda kopru s vysokým výnosem zelené hmoty. List je tmavě zelený s výrazně kořeněnou vůní a chutí. Vhodný na sušení i mražení.



Předchozí | Další

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Diskuse k tématu je prázdná. Vložte do ní první příspěvek právě Vy.

Z médií

Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře
14.8.2018 - hobby.cz

Prořezejte stromy, pomozte trvalkám, zasejte kořenovou zeleninu a špenát
23.3.2018 - hobby.cz

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

archiv médií


Anketa

Budete letos svému trávníku provádět vertikutaci?

Ano, je to potřeba
35% 35%
Ne, není to potřeba
33% 33%
Ne, ale asi by mu to prospělo
33% 33%

Celkem hlasovalo 14420 čtenářů.

Uživatelské galerie

Zdravá zelenina
Zdravá zelenina

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Calluna vulgaris
Calluna vulgaris

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2024 zelen.cz